AMANDA i KEITH ADAMS / 1 de juny – 24 de juny  2002
“Cal·ligrafia”

Es van conèixer en un curs de cal·ligrafia a Anglaterra el 1978. Després de tornar ella al seu país, els Estats Units, i quedar-se ell al seu, Anglaterra, començaren a escriure’s cartes. L’any 1982 es casaven i s’instal·laven a Catalunya.

El seu treball ha estat premiat en diferents mostres internacionals de cal·ligrafia. Al seu taller imparteixen cursos per a alumnes d’escoles de disseny sobre tècniques cal·ligràfiques.

La decisió de Keith i Amanda Adams de fixar la seva residència a Espanya va estar relacionat amb la seva passió per la cal·ligrafia, tenint en compte la nostra història i la possibilitat d’accés a manuscrits antics. Instal·lats en un petit poble de Lleida, sense correu-e ni fax, aquesta bona situació els permet de viure al ritme que requereix l’escriptura a mà.

L’univers cal·ligràfic, format per milers de tipus distints, sembla inacabable. No obstant, destaquen, tots deriven de tres formes principals: la capital romana o lapidària, la minúscula carolíngia, sorgida de la reforma de Carlemany l’any 789 i la minúscula itàlica del Renaixement. La vocació d’aquests dos cal·lígrafs s’extén a l’ensenyança. Es tracta de conéixer els materials i treballar amb olors i textures diverses. Plomí d’oca, cigne o ànec, tiralínies, pinzells, canyes de bambú o els becs d’instruments com ara l’oboè o el fagot, s’utilitzen per a escriure sobre papers artesans, sobre pell, amb colorant procedent del noguer o tinta xinesa procedent del sutge mesclat amb goma,…. Tot un món que fascina a les generacions crescudes davant de l’asèptic ordinador. “Som uns escribans” –expliquen Keith i Amanda Adams– “doblement allunyats de la nostra utilitat pública: una vegada per l’impremta, fà cinc-cents anys, i ara per l’ordinador. Queda només el deliri d’escriure”.

Text: Marta Rodríguez i Bosch